PUBLICATIES

Boeken

Jasmijn (6) en Imke (4) zijn tijdens een heftige ruzie tussen hun dronken moeder en haar vriend uit huis gehaald door de buurvrouw. Ze worden twee dagen later naar een kindertehuis gebracht, omdat hun moeder niet meer voor hen kan zorgen.
De zusjes houden heel veel van hun moeder en wonen liever bij haar, ondanks dat het niet zo goed ging thuis. Er was bijna geen eten, hun kleding was kapot, ongewassen of te klein en ze werden vaak alleen gelaten. In het kindertehuis wonen ze in een groep met meerdere kinderen. Alles is er anders en de zusjes moeten erg wennen. Ook hier probeert Jasmijn haar zusje te beschermen. Elke dag kijken ze uit naar hun moeder, in de hoop dat ze worden opgehaald, maar na zes weken is mama nog steeds niet op bezoek geweest. Pas als mama helemaal stopt met drinken, mogen ze weer bij haar wonen.
Zal het mama lukken om te stoppen?
Yvonne Sonke (pseudoniem van Yvonne Schoolderman-van Betlehem) publiceerde ruim 250 blogs, ervaringen als patiënt en verpleegkundige vormden hiervoor de basis. Daarna schreef zij vooral korte verhalen, deels gepubliceerd in diverse bundels. Groene Ranja is het vervolg op Wodka & Ranja, gebaseerd op herinneringen uit haar vroege jeugd, aangevuld met fictie. Beide delen zijn afzonderlijk van elkaar te lezen.

Te bestellen via formulier op Contact pagina.
En bij elke (online) boekhandel. Bestel je via Libris , dan betaal je geen verzendkosten en kun je een (lokale) boekhandel selecteren die de verzending verzorgt.

Moeder Ria, 1970: ‘Mijn kinderen zijn mijn alles, ik doe mijn best om alles draaiende te houden, ook als ik koppijn heb en misselijk ben. Tussen de bedrijven door moet ik mijn kleine jongen bezoeken in het ziekenhuis. Ik hoop dat hij mee naar huis mag, hoewel de zorg voor me meissies al zwaar genoeg is. Als het me te veel wordt, ben ik blij dat Jacob er is. Me meissies, de liefde en de drank. Ik houd van hen alle drie … als er maar genoeg wodka en bier in huis is. ’

Jasmijn (6), 1972: ‘Mama heeft vaak hoofdpijn en soms moet ze spugen, dan help ik haar. Ik pas ook op mijn zusje. Dat kan ik best, als oom Jacob ons maar met rust laat. Mama drinkt biertjes met hem en dat andere, dat op water lijkt.
Er komt weleens een mevrouw met ons praten. Mama zegt dat we haar moeten vertellen dat alles goed gaat. Mijn mama is de aller, allerliefste mama. Ik hoop dat ze een brood koopt, alles is op. Er is alleen nog ranja. Waar mijn papa is weet ik niet.’

Wodka & ranja is gebaseerd op herinneringen uit de vroege jeugd van de auteur, aangevuld met fictie. Grotendeels waargebeurd, semi-autobiografisch en kan ook als non-fictie worden gezien.

Te bestellen via formulier op Contact pagina.
En bij elke (online) boekhandel. Bestel je via Libris , dan betaal je geen verzendkosten en kun je een (lokale) boekhandel selecteren die de verzending verzorgt.

Verzamelbundels met een verhaal van mijn hand

FREEDOM, Blz 128. Een Fabel over twee geitjes die de wijde wereld intrekken.

ZOMERSCHOENEN, Blz 189.

KERST ZAL NOOIT MEER HETZELFDE ZIJN, Blz 71

DE ZOEKTOCHT, Blz 232

NOOIT MEER EENZAAM, Blz 186

DE HOLOGRAMMEN VAN REMUKO, Blz 204

40 BRUNE BONEN, Blz 46

53 MOORDNEIGINGEN, Blz 59

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s